Hitta bäst sms lån – så gör du

Börja spara: Guide i 3 steg – så gör du!

Att spara pengar är viktigt och inte minst inte för framtiden. Men det finns många olika sätt att spara pengar och det kan vara svårt att få en klar överblick över hur du ska göra för att komma igång snabbt. Det finns några tumregler som kan vara bra att ha i bakhuvudet, när du ska börja titta på olika sparformer och vad som passar din ekonomi och din framtid bäst. Här har du lite bra saker som du kan tänka på och dessutom får du en guide som visar hur du kommer igång att spara direkt.

Börja så tidigt som möjligt

Generellt kan man säga att ju tidigare man börjar spara pengar, desto mindre behöver man spara. Det säger sig själv, om man spara en slant varje månad i tio år så får man mer pengar, än om man bara sparar i fem år. Om man ändå vill komma upp i samma belopp så behöver man spara dubbelt så mycket, när man sparar hälften så länge. Det finns ingen tid att förlora, vi ska på grund av detta titta på hur du kommer igång med ditt sparande nu direkt.

1.     Budget

Det första du behöver göra när du ska börja spara, är att ta reda på hur mycket du har råd att lägga undan. Du kan bestämma ett belopp nu och om din ekonomiska situation skulle ändra sig längre fram, kan du ändra på hur mycket du vill spara då.

Det bästa sättet för att ta reda på hur mycket du kan spara, är att göra en budget över alla dina olika inkomster och utgifter, som du har varje månad. Till inkomster räknas inte bara lön, utan också bidrag, vinster från spel eller casino på nätet, om du säljer något och liknande poster. Allt du betalar räknas till utgifterna.

2.     Öppna konto

Nu vet du hur mycket du kan spara varje månad. Det är bra och nu är du snart igång med sparandet. Men först måste du skaffa ett sparkonto. Via din bank kan du skaffa ett sådant konto.

Du kan gå in via internetbanken, ringa telefonbanken eller gå in på ett bankkontor för att få hjälp med att öppna kontot. När du har fått ett nytt konto kan du be banken om att göra en stående överföring automatiskt. Då vet du att sparandet inte kommer att falla i glömska helst plötsligt.

En stående överföring är ett belopp, som du kan be banken om att överföra från ett visst konto till ett annat kontinuerligt, alltså varje månad, dag eller hur ofta du nu än önskar.

3.     Placering

Nu har du kommit en bra bit på vägen. Du är klar över hur mycket pengar du kan spara. Dessutom har du ett konto där du kan spara pengarna. Det sista vi har kommit fram till nu är hur du ska få pengarna till att växa. Om du sparar pengar på ett konto kan du be banken placera pengarna i aktier och fonder. På det viset kan värdet av ditt sparande öka.

Via din bank kan du få rådgivning om vilka fonder och aktier du kan spara i på kortare och längre sikt. Om du vill ta en större risk eller mindre, kan banken vägleda dig på rätt väg.