Så kontrollerar du att ett IBAN nummer stämmer

Så kontrollerar du att ett IBAN nummer stämmer

IBAN-nummer är en utökning av ett befintligt kontonummer som kan användas av företag och privatpersoner när betalningar över landgränser genomförs. Med rätt IBAN försäkrar du dig således om att ingående så väl som utgående betalningar skickas så snabbt, säkert och smidigt som möjligt. Svenska IBAN nummer inleds med bokstäverna SE och består av totalt 24 tecken.

Beräkna och validera IBAN-nummer

För att försäkra dig om att det IBAN nummer du ska registrera för att göra en utbetalning, eller ange för att motta en inbetalning stämmer, är det smidigast att använda dig av en online-programvara för att beräkna och validera dessa nummer.

Det kan kännas läskigt att själv beräkna ett IBAN-nummer. Därför har de flesta svenska (och utländska) banker kommit på praktiska lösningar. Numera integrerar de flesta banker en online-programvara för att validera och beräkna dessa internationella bankkontonummer. Detta gör dem genom att med hjälp av en mjukvara avgöra om det IBAN du angivit är giltigt eller inte. Detta genom att identifiera kontots bankinnehavare, land, adress samt BIC-kod. Sedan finns det andra IBAN-kontrolleringsverktyg online, som iban.se, som fungerar precis som bankernas IBAN-kalkylatorer.

Definition av IBAN

IBAN betyder International Bank Account Number. Det är en internationellt accepterad standard som används av företag och privatpersoner världen över för att identifiera bankkonton vid transaktioner över landsgränser. Ska du exempelvis genomföra en transaktion till ett annat land ska du därför använda IBAN vid dina överföringar.

IBAN består av ett x antal alfanumeriska tecken som omfattar en landskod (SE för Sverige) följt av 2 kontrollsiffror, 3 tecken för vilken bank som kontot tillhör och därefter det bankkontonummer som används vid konventionella banköverföringar. De sista siffrorna är unika för varje persons konto. I Sverige används 17 siffror för att ange konto- och clearingnummer, medan antalet siffror kan vara mindre eller fler i andra länder.

I dagsläget stöds de flesta länder av de olika programvarorna för beräkning och validering av IBAN-nummer, men det kan vara smart att för säkerhetsskull höra med sin bank innan man genomför en transaktion. På de flesta programvarorna för IBAN kan du inte bara se att det nummer du skrivit in är korrekt, men du förses även med information om vilken bank som ägaren använder sig av.

Snabba, säkra och smidiga överföringar

Med hjälp av IBAN-nummer kan alltså privatpersoner och företag överföra pengar mellan olika länder på ett säkert, smidigt och snabbt sätt. Observera att det nästan alltid påkommer en liten extra avgift för utlandsbetalningar, så dubbelkolla detta innan du överför pengarna.

Med hjälp av ett IBAN-system kontrollerar banken direkt att pengarna kommer till rätt konto, och därmed slipper bankerna kontrollera överföringar manuellt. Perfekt om du behöver låna till kontantinsats och behöver föra över en större summa pengar. Problem som tidigare funnits med betalningar över landsgränser har praktiskt taget försvunnit sedan IBAN introducerades.

Förutom att vara snabbt, säkert och praktiskt möjliggör det även för alla människor att genomföra transaktioner. Man behöver inte betala extra för att genomföra inbetalningar och utbetalningar med IBAN. Din bank tilldelar dig automatiskt ett IBAN-nummer när du öppnar ett konto hos dem. Du kan därför alltid se ditt IBAN-nummer i din internetbank och på dina kontoutdrag.