Ekonomiskt oberoende utan högavlönat jobb - går det?

Ekonomiskt oberoende utan högavlönat jobb – går det?

Det råder en allmän uppfattning i samhället om att man endast kan bli ekonomiskt oberoende med hjälp av en hög månadslön. Visst är det lättare att bygga en förmögenhet om man har en högre månadsinkomst, men det viktigaste steget för att öka sitt kapital är att spendera mindre än man drar in.

Vi vill alltså påstå att det är möjligt att bli ekonomiskt oberoende utan ett högavlönat jobb. Visst kan det kräva lite mer tid och engagemang att bygga upp ett stort kapital för en lågavlönad person gentemot en med dubbelt så stor inkomst. Men allt är möjligt!

En bra inkomst innebär inte alltid rikedom

Du har säkert gång på gång hört talas om superstjärnorna som är skuldbelagda med miljoner. Fotbollsspelare, artister och liknande yrken tenderar man förknippa med rikedom. Faktum är dock att skulder blir mer och mer vanligt även bland de mest störst överflöd av pengar, allt eftersom de inte vet hur man hanterar dem. De drar in miljarder i månaden, men trots detta blir de av med pengarna lika snabbt. Slutsatsen av detta är således att en bra inkomst inte alltid är lika med rikedom. Med det menar vi återigen att man kan bli ekonomiskt oberoende utan ett högavlönat jobb!

Spendera mindre – spara mer

Det som flest framgångsrika personer har gemensamt är deras sparförmåga. De har koll på sin ekonomi och vet hur mycket de tjänar respektive slösar. Genom att ha en överblick av sina personliga finanser kan man spara mer pengar, och därmed som småningom bli ekonomiskt oberoende. Men det kräver givetvis att man har förutsättningarna för att spara pengar. Har man en billig hyra, exempelvis, kan man spara pengar här. Bor man ensam och inte behöver försörja någon annan kan man spara enormt mycket pengar på mat. Ju mindre pengar du spenderar desto mer kan du spara.

En sidoinkomst kan göra stor skillnad

Ännu en sak som många framgångsrika människor har gemensamt är en sidoinkomst. De nöjer sig helt enkelt inte med lönen de drar in från sitt 9–5 jobb. Det betyder väldigt sällan ett extra jobb. Förmögna människor har inte tid till att jobba dygnet runt, veckans alla dagar. Snarare hittar de en passiv sidoinkomst som kan hjälpa dem att bygga ett kapital under en längre tid. Vilka sidoinkomster är det då vi snackar om?

Det kan faktiskt vara allt ifrån aktieinvestering till spel på trav via travsport.io. Förmögna människor har en tendens att hitta lönsamma alternativ vart de än befinner sig, och har inget emot att våga chansa. Ju mer pengar de tjänar, desto mer sidoinkomster kan de använda sig av för att bygga sitt personliga kapital och således bli ekonomiskt oberoende!

Våga sträva efter dina drömmar

Att vara ekonomiskt oberoende kan många personer bli, åtminstone svenskar, tack vare det välfärdsland vi lever i. Detta gäller såklart att man har förutsättningarna till att kunna spara en del av sina inkomster. Har man möjlighet för att spara pengar har man nästintill alltid också möjlighet för att bygga ett stabilt kapital, så länge man vågar sträva efter dina drömmar. Kom ihåg att din personliga ekonomi ligger i dina händer och ingen annans.