Hitta bäst sms lån – så gör du

Hur mycket behöver man pensionsspara?

Även om du är ung och just äntrat arbetslivet kan det vara på sin plats att fundera över pension och pensionssparande redan nu. Den som låter tiden gå utan att sätta undan några summor till en privat pensionsfond går miste om enkla tusenlappar som kan göra stor skillnad senare i livet. Ju tidigare du börjar spara, desto mindre behöver du också sätta undan. Låter det märkligt? Då ska vi förklara hur det fungerar.

Flera källor till din pension

De flesta företag på den svenska arbetsmarknaden ger dig en tjänstepension. Du samlar dessutom ihop ett pensionskapital via den allmänna pensionen, vilket alltså är en summa som din lön och din arbetstid bidrar till. Dessa två delar av din pension sparas automatiskt åt dig, men det är fint om du kikar på hur dessa pengar är placerade.

Om du gör ett aktivt pensionsval får du möjlighet att placera dessa pengar i fonder med högre tillväxt, vilket alltså i slutändan ger flera tusenlappar extra – helt utan att du behöver göra något. Du kan välja dessa fonder online via de sajter där din tjänstepension och allmänna pension är placerade.

Sidoinkomster att sätta undan

Utöver att din inkomst och din anställningsform bidrar till din pension kan också du själv sätta undan pengar. Jobbar du bara deltid, till exempel, kommer du att få mindre i pension än om du hade jobbat heltid.

De extra timmar som du får över vid en deltidsanställning kan du faktiskt göra något produktivt av för att tjäna pengar till ditt sparande. Säg att är duktigt på att skriva om eSport, eller pratar flera språk och kan utföra översättningsarbeten. Kanske kan du programmera appar eller bygga hemsidor.

Det finns faktiskt många olika sätt att tjäna extra pengar på dina talanger online via portaler som Upwork eller Fiverr, till exempel. Där hittar du klienter och kunder från hela världen som söker kompetenta personer att utföra olika onlinejobb. Detta kan du syssla med från hemmets lugna vrå och samtidigt dra in de där extra pengarna att stoppa på sparkontot.

Små summor blir snart stora

Om du öppnar ett ISK-konto redan när du studerar kommer du att ligga långt före med pensionssparandet än de flesta andra. Detta innebär att om du sätter in så lite som 300 eller 500 kronor i månaden, kan detta växa till hundratusentals kronor till dess att du tänkt plocka ut dem. Att ta 500 kronor från studiemedlen kan vara tufft, men även under dessa år kan du tjäna extra pengar vid sidan av studierna.

Via Casino list hittar du pålitliga spelsajter av olika sorter som gör det kul och möjligtvis lukrativt att tjäna pengar på sådant som betting, poker, blackjack och slots – helt i ditt eget hem. Är du lite smart och läser på om vilka spel som har de högsta vinstchanserna, samt lär dig spelreglerna så kan detta vara ett sätt att dra in de där extra hundralapparna per månad. Placerar du sedan dessa pengar i bra aktiefonder på ditt ISK-konto kan du räkna med en lite trevligare vardag när du gått i pension!