Hur gör man en investering av ett räntefritt lån?

Räntefria lån är ovanliga, men för de som har tillgång till dem kan det vara lockande att använda lånet för att göra investeringar i syfte att få en avkastning på kapitalet. Med ett räntefritt lån sjunker inte möjligheten till en framtida avkastning på kapitalet i likhet med ett räntebärande lån, men det betyder inte att det inte finns risker. Om du förlorar kapitalet måste du fortfarande betala tillbaka lånet i form av amortering, även om du inte betalar någon ränta.

Det finns många olika saker att investera i med ett räntefritt lån. Exempel på detta är fastigheter som genererar avkastning, aktier och fonder, obligationer, eller varför inte kryptovalutor? Det finns egentligen hur många olika alternativ som helst, och det är helt och hållet upp till dig vilket alternativ du väljer.

5 tips på saker att investera i med ett räntefritt lån

Följande tillgångar och värdepapper kan vara ett alternativ att investera i med ett räntefritt lån:

  • Aktier och fonder. En investering i aktier eller fonder är ett av de populäraste alternativen på marknaden. Denna form av värdepapper har en lång historik av positiv avkastning, vilket å andra sidan inte är någon garanti för framtida avkastning, men kan fungera som en indikator. Det finns otaliga marknadsplatser online där du kan investera dina pengar i massvis med olika aktier och fonder till låga avgifter.
  • Obligationer. Det här anses vara ett säkrare alternativ än aktier och fonder, men har inte potentialen att ge lika hög avkastning. Obligationer är i princip lån som antingen företag eller staten säljer för att få in pengar istället för att ta ett lån av banken. De betalar sedan ränta till de som äger dessa värdepapper.
  • Fastigheter. Att investera i fastigheter med lån är väldigt vanligt, bolån är ett utmärkt exempel på detta. Det går dock att investera i fastigheter på andra sätt, exempelvis genom att köpa ett bostadshus med flera lägenheter som sedan hyrs ut. Den här typen av investering kan vara lönsam med ett räntefritt lån, men det behövs en hel del kunskap för att så ska kunna bli fallet.
  • Kryptovalutor. Under de senaste åren har kryptovalutornas popularitet exploderat. Det har blivit så pass populärt att investera i kryptovalutor att vissa tar sms lån med direkt utbetalning för att köpa dessa valutor. Bitcoin, Ethereum, det finns nästan ett oändligt antal olika alternativ att välja mellan.
  • Guld eller andra råvaror. Guld och råvaror är några av de äldsta tillgångarna som fortfarande idag anses ha ett högt värde. Guld har handlats och använts i tusentals år, även om det på senare tiden främst använts som en “store of value” och inom smyckesindustrin. Råvaran har dock visat sig behålla sitt värde över tid trots inflation, och anses vara en stabil investering som inte tappar värde över tid.

Ovanstående är endast exempel på olika saker du kan investera i med ditt räntefria lån, du väljer självklart själv vilket av dessa alternativ du är intresserad av, eller om du har hittat något bättre alternativ på annat håll. Det finns nästan oändligt med olika investeringsalternativ, och det är upp till dig att bestämma vilket av dessa alternativ som passar bäst för dig.

Kom ihåg att tidigare avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning, och du bör aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora.

2 saker du bör vara medveten om innan du investerar med lånade pengar

Du måste vara medveten om följande saker innan du investerar med lånade pengar:

  • Du måste fortfarande betala tillbaka lånet om du förlorar dina investerade pengar. Att investera lånade pengar medför extra risker i jämförelse med att investera sina egna pengar. Du måste kunna betala tillbaka lånet hur eller hur i form av amorteringar, trots att lånet inte har någon ränta. Om du förlorar ditt investerade kapital kan du därmed ha kvar skulden, utan tillgångarna.
  • Investera inte mer pengar än vad du har råd att betala tillbaka. Det här är regel nummer 1 när det gäller alla typer av investeringar. Du bör aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora. Sätt en specifik budget som du håller dig till, och ha en plan för vad du ska göra om du förlorar pengarna.

Sammanfattning

Det kan vara lockande att investera ett räntefritt lån. Aktier, fonder, fastigheter, eller till och med kryptovalutor kan vara ett bra alternativ, men riskerna måste beaktas noggrant.

En investering med lånade pengar medför ytterligare risker i jämförelse med en investering med egna tillgångar. Av den anledningen är det extra viktigt att inte investera mer pengar än vad du har råd att förlora, och att du alltid är beredd på att du kan förlora hela ditt kapital.

Vid rätt tillämpning kan dock investeringar med räntefria lån bidra med en positiv avkastning. Av den anledningen är det viktigt att du informerar dig ordentligt innan du investerar pengarna.